oyun oynayarak para kazan
DİJİTAL OYUNLAR
DİJİTAL OYUNLAR 

Dijital oyunlar, oyun oynayarak para kazanma, bilgisayar oyunları, savaş oyunları ve benzeri oyunlar. 

Günümüz dünyası teknoloji ve çağı hatta bir ilerisi artık uzay çağındayız. Yeni nesil çocuklara verilen isim Z kuşağı. Hayatın her alanında teknoloji ile iç içe yetişen bir kuşak yetişiyor. Daha  yirmi yıl öncesinde parklarda bahçelerde sek sek oynayan çocuklar yok artık onun yerine elinde bilgisayar, cep telefonu vb. materyaller bulunan nesil var. Zamanlarının bir çoğunu bu aletler ile harcıyorlar ve kendi içlerine kapanık tek başına ve dijital dünyanın verdiği sahte özgürlük ile yetişiyorlar. 

Tabi ki dijital çağın getirileri tartışılmaz ancak bunun yanında dijital çağın bir de eksileri mevcut. Çocuklar her dönemde çocukturlar ve dijital alanda da oyun oynayarak vakit geçirmeyi seviyorlar. Ancak bir çok ebeveyn bu sürenin uzunluğundan şikayetçi. Çevremizde sıkça duyar olduğumuz sözler artık bunlar. "bizim oğlan telefon ile yatıyor." "Bizim kız telefonu elinden düşürmüyor, yüzümüze bile bakmıyor" gibi cümleler. Hatta bunun bir bağımlılık olduğu tıp literatürüne bile girdi. Artık böyle bir hastalığımız bile var. İnternet bağımlılığı. 

Bu bağımlılığı farklı kategorilere ayırmak mümkün. Özellikler çocuklar için ön plana çıkan durum dijital oyun bağımlılığı. Aslına bakılırsa maalesef ülkemiz dijital alandaki bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da çok geriden geliyor. 

Bugün bir çok dünya ülkesi dijital oyun sektörü oluşturmuş durumda. Ülkeler arası turnuvalar düzenleniyor ve insanlar inanılmaz oyun oynayarak inanılmaz paralar kazanıyor. Ancak ülkemizde bu durum biraz hoyratça kullanıyor. Çocuklarımız okullarından kaçıp, ders çalışmaları gereken vakitten alıp oyun oynuyorlar. Ancak bunun bir sektörsel getirisi yok. Bu nedenle zamanlarının çoğu boşa harcanıyor. 

DİJİTAL OYUNLAR
DİJİTAL OYUNLAR

Bir de oynanan oyunun niteliği çok önem arz etmekte. İşte asıl mesele de burada galiba. Bir ebeveyn olarak çocuklarımız neler oynadığını hiç kontrol ettik mi bilmiyorum. Fakat dijital oyun sektörü gerçekten çılgınca. Canavarlar, yaratıklar, bir kez ölüp on kez dirilen insanlar aman Allah'ım resmen dehşet. 

O kadar çok savaş oyunu var ki her biri birbirinden vahşi her biri birbirinden acımasızca her biri ayrı bir yalan dolan, ayrı bir entrika aracı. Eğer bir film izliyorsanız filmin en sonundaki on dakikası o filmin ana temasıdır. film baştan sona komedi olabilir. Ancak filmin sonunda esas karakter ölürse film sizin için dram olarak bitmiştir. Dijital oyunlarda da durum işte böyle her sahnesinde ölüm ve kan sonuçta herkes ölüyor ve siz kahraman oluyorsunuz! 

Tabi bir de oyunun içinde yerleştirilmiş olan kimimizce komplo teorisi kimimizce gerçeğin kendisi olan mesajlar var. Her iki fikre de saygımızın olduğu belirterek bir kaç örnek verelim. oyun oynayarak para kazanmak adına saatlerce zamanınız harcayıp. Para kazanmak şöyle dursun bir de zihinsel ve ruhsal olarak yoruluyoruz. 

Nasıl mı ? Aklınıza gelen ilk dijital oyunu düşünün bu bir savaş, strateji, araba yarışı veya başka herhangi bir oyun olsun. Oradaki bir kızı hayal edin. Uzun boylu üzerinde sadece sutyeni veya kısa aslı bir tişörtü mükemmel saçları ve iç çamaşırını dahi gösteren kısacık bir mini eteği mevcuttur. Bu dijital oyunların değişmez bayan figürüdür. Bir de erkek bir figür düşünün. Erkek çekiciliğinden ziyade güç ve acımasızlığı ile ön plana çıkar ya bir kaç kolu ya bir kaç ayağı ya da efsanevi güçleri mevcuttur. 

konsol oyunları
BİLGİSAYAR OYUNLARI

Şimdi düşünelim. 8-10 yaşındaki bir çocuğun hayal dünyasının bu kadar kirletilmesinden daha vahim ne olabilir ki. Oyun oynamayı yasaklamaktan bahsetmiyoruz bunu söylerken ancak, çocuklarımızın neleri oynadığına dikkat etmeliyiz. Bir de onları daha doğru bir şekilde yönlendirebiliriz. Dijital dünyada oyun oynayarak para kazanmasalar bile kendimiz onları onayladığımız bir oyuna yönlendirebilir ve O'nu küçük şeylerle de olsa ödüllendirebiliriz. Bu sayede hem dijital oyunların zararlarından kendisine koruyabilir hem de içinde bulunan oyun oynama aşkını seviyeli bir ölçüde tutabiliriz.  

Son söz olarak her şey kararında ve zamanında güzeldir. Çocuklarımızı dijital oyunlardan tamamen kısıtlamak yerine onlara gerekli ve zamanında oyun oynamaya teşvik etmek en doğru tercih olacaktır. Unutmayalım ki yasaklanan şeyler daha fazla dikkat çeker hele bir de bu yasaklı olan şey çevrede serbest ise o zaman çok daha fazla ilgi uyandırır. 

Yorum Gönder

SİTEMİZE KAYIT OLMADAN ANONİM ŞEKİLDE DE YORUM YAPABİLİRSİNİZ.

Blogger tarafından desteklenmektedir.