Bebeklerde ateşlenme, ateşlenme sonucu neler olabilir,Bebeklerde ateş nasıl düşürülür. Bebek ateşlendiğinde neler yapmalı, Bebeklerde ateş sınırı nedir?

bebeklerde ates nasıl düsürülür.
BEBEKLERDE ATEŞLENME 


Hemen hemen bütün ebeveynlerin ortak derdi olan bebeklerdeki ateşlenme hayatın olağan bir parçasıdır. Ne kadar dikkat edilirse edilsin, her çocuk muhakkak bir gün ateşlenme ile karşılaşabilir. Bebeklerde ve ergenlerde ateşlenme dediğimiz olayı 38 derecenin üzerine çıkmasıdır. Vücutta ateş, neden yükselir.  Bunun başlıca sebebi, iltihaplanma vakalarıdır, Bu tür vakıalarda vücut kendini savunmaya alır, bu da ateşin çıkmasına sebebiyet verebilir.  Bebeklerde en önemli olan Safa, üç ay öncesi dönem kabul edilir. Üç ayını doldurmayan bebeklerin vücudu daha yeni gelişmekte olduğundan ve metabolizmalarının bağışıklık kazanmamış olmasından ötürü saldırıya çok daha hazırlıksız yakalanırlar. Bebeklerde aşı olayından sonra vücudun ateşlenmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de budur.
 

BEBEKLER YÜKSEK ATEŞİ SEBEPLERİ NELERDİR.


Bebeklerde ve çocuklarda ateşe sebebiyet veren birçok unsurdan söz edilebilir. Ancak bu unsurların tamamında bebeğin hasta olduğu sonucu çıkmamalıdır. Özellikle bebeğinizin yeni diş çıkarması durumunda bu bebeklerde yüksek ateş görülebilir. Bu durum tamamen bebeğin diş çıkarması ile ilgili olabilmektedir. Bebeklerde en sık görülen ateşlenme sebeplerinin başında bebeğin diş çıkarması olabilmektedir.

Ülkemizde her bebek belirli bir periyotta aşı olmak zorundadır. Aşı programları sağlık kuruluşu tarafından ebeveynlere verilmekte ve sağlık ocakları kanalı ile de gün ve gün takip edilmektedir. Bebeklerde ateşlenmeye sebebiyet veren bir durum ise aşı vakalarıdır ki bu durum genelde aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından anne ve babaya bildirilir.

Bebeklerde ateşlenmenin bir diğer ve en önemlisi de yangı vakalarıdır. Bu durum bebek sağlığı açısından son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bebelerde enfeksiyon olayı bebeğin geleceği açısından çok vahim sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bebeğinizin diş çıkarma durumu veya aşı durumu olsa dahi ateşlenmesini ciddiye alınmalıdır.

BEBEKLERDE ATEŞ SINIRI NEDİR

Bebeklerde ateş sınırı 38 derece olarak genel kabul görür. Ancak bu 0-3 ay bebekler için daha az kabul edilir. 36-38 arası. 38 derecenin üstünde ise bebeğin ateşinin var olduğu ve sınırı aşmış sayılır. Bu sınır bebeklerde olduğu gibi çocuklar içinde aynı kabul edilmektedir. Ayrıca uzmanlarda bu bebeklerde ve çocuklardaki ateş sınırı grup halinde sınıflandırılmıştır. 37-38 derece hafif ateş, 38-39 derece yüksek ateş 39-40 derece ise çok yüksek ateş olarak sınıflandırılmıştır. Özellikle 38 derecenin üzerindeki ateşlenmelerde çok daha temkinli olunmalı ve mümkün ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Bebeklerde ateş ölme için üç ayrı ateş ölçer kullanır.
Cıvalı cam ateş ölçerler, kızılötesi ateş ölçerler ve elektronik dijital ateş ölçerler. Günümüzde
Daha çok son ikisi kullanılmaktadır. Özellikle sağlık kuruluşlarında hızlı ve daha kesin sonuçlar verdiğinden bahisle kızılötesi ateş ölçerler tercih edilmektedir.

Çocuklarda Ateş Ölçümü Nereden ve Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve çocuklarda ateş ölçümünün farklı yöntemleri mevcut uzmanlarda yaş gruplarına göre ayrı ateş ölçme yöntemlerinin denenmesinin daha iyi sonuçlar vereceği değerlendirilmektedir. Şayet 0-2 yaş arası bir bebeğiniz var ise makattan ölçüm yapmanın daha sağlıklı bir sonuç vereceği kabul edilir ve bebeklerde ateş ölçümünde bu yöntemin kullanılması tavsiye edilir. İki ile beş yaş arasındaki bebeklerde ise ağızdan ateş ölçülmesinin daha verimli sonuçları olacağı görüşü hakimdir. Ayrıca bu iki yöntem dışında koltuk altından ve kulak bölgesinden de ateş ölçümü yapılmaktadır. 

bebeklerde yüksek ateşe neler sebeyiyet verir.
bebeklerde ateşlenme


BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR.


  1. Çocuğun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol giysiler giydiren.
  2. Bol miktarda sulu gıdalar ile beslenmesini sağlayın.
  3. Ilık suda duş aldırın.
  4. Ortam sıcaklığının 20 ila 24 derece arasında olmasına dikkat edin.
  5. Tüm bunların yanında ateş düşürücü  üzeri ilaçları kullanmak için doktorunuza başvurun.
Biz anne babalar olarak bazı durumlarda sakin kalamayabiliyor ve gereğinden fazla özen ve gereksiz davranışlar sergileyebiliyor. Bebeklerde ve çocuklarda ateşlenme vakalarında da bu durum görülebilmekte anne ve babalar tarafından bazı yapılmaması gerekli olan davranışlar yapılmaktadır.

Bunlardan bir kaçışını sıralama gerekirse;

  • Islık bez ile ateş düşürmek en hızlı ve etkili yollardan bir tanesidir. Ancak burada yapılmaması gereken bir olay vardır ki o da kullanılan beze çok soğuk su dökmektir. Aşırı soğuk su çocuğun vücudun da ani tepkimelere yol açabileceğinden ateşin düşmesi yerine çıkmasına sebebiyet verebilir.
  • Bazı durumlarda vardır ki çok erken davranılır. Bunlardan en barizi ise bebeğinizin veya çocuğunuzun ateşi henüz normalin bir tık üzerinde iken atış düşürücü ilaçlar kullanmak denilebilir.
  • Bir de uyuyan bir çocuğun uyandırılarak ateş düşürücü verilmesi uzmanlarca doğru bulunmamaktadır.

Son söz olarak bebelerde ve çocuklarda ateşlenme durumları son derece ciddiye alınmalı ve en kısa süreç içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini tavsiye ediyoruz. Unutulmamalıdır ki sağlık ciddi bir meseledir. Hele söz konusu çocuklarımız olduğunda bu ciddiyet daha da önem kazanmaktadır.

Yorum Gönder

SİTEMİZE KAYIT OLMADAN ANONİM ŞEKİLDE DE YORUM YAPABİLİRSİNİZ.

Blogger tarafından desteklenmektedir.