Çocuklarda zeka gelişiminde oyun oynamanın önemi |
Bebeklerde ve çocuklarda zeka gelişiminin en önemli faktörü oyun oynamaktır. Bebeklerde oyun oynamanın önemi.
Bebekler ve zeka gelişiminin yaklaşık yüzde 80'nin 3 yaşına Kadar tamamladığı öngörülmektedir. Bugün gelişimin belirli bir çoğunluğunun ise ilk sene içinde tamamlandığı öngörülmektedir.Bu nedenle bebeğin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve hatta dil gelişimi için de ilk üç sene çok değerli bir zaman dilimidir. Şayet bu ilk üç sene içinde belirli bir zaman dilimi belirlememiz gerekirse ilk altı en önemli zaman dilimi kabul görür.
Her ne kadar ilk aylarda bebekler genelde uyuyor olsalar en küçük fırsatı değerlendirmek ve uyumadıkları anlarda gelişimleri için bol bol onlarla verimli vakit geçirmek gerekir verimli vakitten kasıt öncelikli olarak onlarla oyun oynamaktır. Ufak küçük mimiklerle kendisine eşlik etmektir. Ona en uygun ortamı hazırlayarak rahat hareket edebileceği alanda renkli oyuncak veya herhangi bir yumuşak kendisine zarar vermeyecek bir materyal dahi olabilir.
İlk 6 ay, çocuğun keşfetme yaşıdır.Bu nedenle ona keşfedeceği farklı şeyler sunun ilk 6 aydan sonra ise daha çok zeka gelişimini,yaratıcılığını ön plana çıkarabilecek oyunlar seçmeye özen gösterilmelidir.Özellikle yüksek sesli oyuncaklardan tercih edilmemelidir. Uzmanlar yüksek sesli oyuncakların bebekte dikkat dağınıklığı, algılama yeteneğinde zayıflık gibi problemlere yol açabileceği konusunda uyarmakta bu nedenlerde yüksek sesli oyunları tavsiye etmemektedirler.
Bu dönemde bebeklere yumuşak kendisine zarar veremeyecek, renkli ve hafif müzikli oyuncaklar vermek en doğru tercih olacaktır. Her ne kadar ilk 6 ayda ve daha sonraki süreçte bebeğin oyun süresi 3-5 dakika ile sınırlı olsa da bu onun gelişiminde çok önemli bir faktör olarak ön plana çıkar. Bu nedenle bebeklerde oyunun önemi zannedildiğinden çok daha fark fazladır.
Gelişen teknoloji ve evimizde bulunan elektronik aletler, bebeklerin oyun oynamasından ziyade bir yöne bakmaları ve oraya sürekli odaklanmalarına neden olmaktadır. Bu bir televizyon bilgisayar cep telefonu veya tablet olabilir.Çocuklarımızla oyun oynarken, bu tür aletlerden uzak kendisiyle birebir iletişime geçerek oyun oynamalısınız. Aksi halde siz televizyon izlerken tabii bebeğinizin oyun oynaması için eline verdiğimiz oyuncaklar onun için çokta fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Çünkü televizyon ekranındaki renk renkler ışık ve ses onun ilgisini daha fazla çekecektir.Televizyon ve bilgisayarlardaki hızlı renk geçişleri çocuğun beyin gelişiminde çok büyük sorunlara neden olabilmektedir. Her insan ilgi, hakkettiği gibi bebeğimiz de ilgiyi hak eder.
Bebeğimizle ilgili, oynadığınız oyunlar hem onun hem de ileride sizin için paha biçilemez bir değerdir. Oyun oynarlarken bebeğinize bir çok şeyi verebilirsiniz. Onunla sadece oyun oynamaz onu her yönden eğitmiş olursunuz. Onu uyumlu bir birey olarak yetiştirirsiniz. Bebeklerde oyun oynamanın önemini yaşı ilerledikçe daha çok tecrübe etmiş olacaksınız. Bol oyunlu, bol gelişimli günlere...
Yorum Gönder
SİTEMİZE KAYIT OLMADAN ANONİM ŞEKİLDE DE YORUM YAPABİLİRSİNİZ.